Doorgaan naar hoofdcontent

Sanam Khatibi

Sanam Khatibi (°1979, Teheran) is een Belgische kunstenares die al op vele plaatsen over de wereld tentoonstelde, onder meer in het Antwerpse M HKA en in 2016 in de Biënnale van de schilderkunst. Khatibi maakt schilderijen, wandtapijten en driedimensionale werken. Die schilderijen en tapijten zijn realistisch en beelden allerhande bevreemdende taferelen af, van mensen en dieren in ijle landschappen. Die landschappen doen middeleeuws aan - ze zijn eerder een toneel, een decor waarin de taferelen zich afspelen. Zo doen ze erg denken aan schilderijen van Bosch, Rafaël of Uccello - van wie ik hier een bekend werk (Sint Joris die de draak verslaat) toon - met daarnaast het schilderij 'Now that the Evening is no longer silent' van Khatibi:

Bij Khatibi zijn de landschappen vaak symmetrisch opgebouwd, wat uiteraard voor vervreemding zorgt:

 
 

De mensenlijke figuren zijn vaak erg bleek geschilderd, zodat ze enerzijds opvallend aanwezig zijn in het tafereel, maar anderzijds weinig geprononceerd of als individu herkenbaar. Hieronder enkele details uit de schilderijen:

 
 

Ondertussen zal het je wel zijn opgevallen dat de menselijke figuren in de werken van Khatibi heel vaak vrouwen zijn. In sierlijke poses staan en zitten, lopen en bewegen ze in de prerafaëlitische decors. Sommige taferelen zijn bijna huiselijk (een vrouw die haar kapsel schikt terwijl ze in de spiegel kijkt), bucolisch (vrouwen die met gevolgelte of wild in de hand terug lijken te komen van een jachtpartijtje), erotisch (vrouwen die staan te kussen) maar soms ook gruwelijk (een vrouw hangt ondersteboven in een boom) en met een dreigende sfeer van onnoemelijk geweld. Hier en daar zijn de bloederige restanten te zien van moord- en slachtpartijen waarvan zowel mensen als dieren het slachtoffer zijn geworden. De dieren zijn naast jachtbuit ook sekspartners.

Op haar website https://sanamkhatibi.com lezen we dat "de werken van Sanam Khatibi gaan over dierlijkheid en onze oerimpulsen. Haar praktijk bevraagt onze relatie tot machtsstructuren, in het bijzonder de dualiteit van triomf en mislukking. Terugkerende thema's stellen onze relatie in vraag met overdaad, controleverlies, bestialiteit, de man-vrouw dynamiek, dominantie en onderwerping. Ze is ook geïnteresseerd in de dunne lijn tussen angst en verlangen, en hoe nauw die met elkaar samenhangen. Haar personages volgen hun impulsen in verleidelijke, exotische landschappen. Ze zijn dubbelzinnig over hun relatie tot macht, geweld, sensualiteit en elkaar."

 
 

Enkele beelden van tentoonstellingen (met ook sculptuurtjes):

 
 

En afsluitend nog enkele schilderijen:

 
 
 

Vanaf 30 april 2021 heeft Sanam Khatini een solotentoonstelling in Brugge - Groeningemuseum. Die heet "Lemon Drizzle".
Adres: 12 Dijver, 8000 Brugge.
Data: 30.04.2021 – 03.10.2021

Reacties