Doorgaan naar hoofdcontent

Sterling Ruby

Sterling Ruby (°1972) is een Amerikaanse kunstenaar die in heel veel verschillende media werkt, van waaronder schilderen, tekenen, collage, beeldhouwkunst, keramiek, fotografie en video tot textiel (en mode). Zijn werk is vaak overdonderend en hij heeft een groot showgehalte - het is gewoonweg indrukwekkend.

Zijn invloeden liggen in zijn leven in het Californië van de eenentwintigste eeuw: punk, mannelijkheid, geweld, bendes, graffiti, hip-hop, het leven in gevangenissen, schizofrenie en paranoia, stedelijke cultuur, ambacht, openbare kunst, de globalisering, de Amerikaanse culturele overheersing, de consumptiemaatschappij ...

Hij werkt dan ook op reusachtige formaten, met overdonderende kleuren of technieken, krassen, beschadigingen, spetters en spatten.

Sterling Ruby heeft zich onlangs op de modesector geworpen. In 2008 ontwierp hij het interieur voor de winkel van Raf Simons in Tokio. Hij gebruikte daarvoor gebleekte denim. In de jaren daarna werkten Sterling Ruby en Raf Simons samen ook nadat de Belg naar Calvin Klein overstapte. Recent begon Sterling Ruby dan zelf mode te ontwerpen.

Dit eerste werk heet "kopje" (Cup) - het is gemaakt in uretaanschuim, hout en verf. Het is bijna 3 meter hoog, en ruim 2 meter breed (233.7 x 293.4 x 223.5 cm). Hij maakt deze "Urethane" werken in zijn reusachtige atelier, waar hij huoten constructies aan het plafond hangt en dan overgiet met vloeibaar en kleurrijk uretaan.



Hieronder enkele foto's van de tentoonstelling in Museum Dhondt Dhaenens in 2013:



Nog enkele foto's om af te sluiten, waarin je nog enkele diverse kunstvormen ziet:

Reacties