Doorgaan naar hoofdcontent

Richard Long

Richard Long (°1945) is een Brits kunstenaar die bekend is omwille van de "land art" die hij maakt.

In 1989 won hij de Turner Prize - een soort Britse nobelprijs voor hedendaagse kunst die nogal vaak gecontesteerd is. Meestal is er een shortlist, waar de uiteindelijke laureaat uit gekozen wordt (en meestal vindt de goegemeente dat de slechtste gewonnen heeft). In het geval van Richard Long was er geen shortlist - hij werd laureaat omdat hij zo vernieuwend is geweest.

Land art is een kunstvorm die in de tweede helft van de twintigste eeuw ontstond, waarbij de kunstenaar ingrepen in het landschap doet. Sommige vormen van land art zijn monumentaal: zo is er Richard Serra (die we vorige week bespraken) - hij brengt reusachtige stalen wanden aan in het landschap. Anderen, zoals Richard Long, vertrekken vanuit een ecologisch gevoel.
Het werk van Long bestaat vaak uit eenvoudige handelingen, zoals een wandeling door de natuur. Soms bestaat het werk enkel uit een aantal foto's die hij maakt, of stafkaarten waarop de wandeling staat aangegeven. Soms ook maakt hij tekeningen met modder uit de rivieren waar hij langsgaat.

Zijn eerste bekende werk is A Line Made by Walking (1967) - door heen en weer te wandelen, tekent hij een lijn op de grond.

Hij maakt ook wel vaak sculpturen met steen of hout die hij in een cirkel, een lijn of een figuur rangschikt.


Het laatste werk dat ik toon hoort tot de vaste collectie van museum De Pont in Tilburg:

Reacties