Doorgaan naar hoofdcontent

Sam Dillemans

Sam Dillemans is een schilder die (zoals het een kunstenaar nu eenmaal betaamt) geen compromissen maakt, maar zijn werken zijn wel toegankelijk doordat hij bijna altijd herkenbare figuren en personen afbeeldt. Hij doet dat op een herkenbare eigen manier.

Van 5 oktober 2019 tot 5 april 2020 is er een tentoonstelling "Fighters" in zijn eigen tentoonstellingsruimte in Antwerpen (een oude fabriek). Ga gerust kijken, je zal niet alleen zijn en je hoeft je nergens toe verplicht te voelen (ik denk dat je een kleine toegangsprijs betaalt).

Het eerste werkje hierboven is een zelfportret, in zijn typische stijl met krachtige borstelstreken. Veel schilders houden van het zelfportret - je hebt je model altijd bij je. Je herkent zelfportretten moeiteloos aan de geconcentreerde blik in de ogen.

Sam Dillemans (°1965) is 14 als hij begint te schilderen, blijkbaar "na het zien van het werk van Vincent van Gogh".
Hij heeft een volledige kunstopleiding gevolgd en op de traditionele manier eerst getekend en geschilderd naar gipsen modellen van klassieke beelden en naakten; en hij heeft heel wat werken van oude meesters gekopieerd (erg bekend is zijn versie van de Kruisafneming van Rubens. Er is een video gemaakt van hem terwijl hij dat schildert - indrukwekkend. Je vindt de video hier op youtube.) Het werk hangt nu trouwens in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

De volgende 4 foto's die ik toon komen van Dillemans' website - het zijn portretten van boksers. (Dillemans is zelf een bokser, de sport houdt zijn lichaam sterk en lenig. En typisch voor hem: geen half werk - hij heeft leren boksen van bokslegende Freddy De Kerpel.)



Hieronder enkele foto's van zijn vorige tentoonstelling in dezelfde ruimte. Het was een tentoonstelling met werken over de eerste wereldoorlog, met als titel "Goodbye to all that, Paintings of the Great War". Eigen foto's.

De laatste foto's heb ik genomen in 2013 in Dillemans' tentoonstelling in het kasteel van Gaasbeek.


Reacties