Doorgaan naar hoofdcontent

Koen Vanmechelen

Enkele weken geleden verscheen in de krant een artikeltje over het werk van Koen Vanmechelen. Nou ja ... een buurman van het provinciaal domein De Palingbeek had een grote plastic kip geplaatst vlakbij de installatie ‘ComingWorldRememberMe’. De kip lijkt te staan kijken naar het grote ei dat deel uitmaakt van het kunstwerk.
Humor is een vaak voorkomend element in hedendaagse kunst, dus: dit moet kunnen!

Het kunstwerk ‘ComingWorldRememberMe’ was het resultaat van een kunstproject in het kader van de herdenking van de honderdste verjaardag van de eerste wereldoorlog. Koen Vanmechelen bedacht de installatie, die bestond uit 600.000 beeldjes - één voor elk van de slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten in België. Die beeldjes werden door vrijwilligers gemaakt tussen 2014 en 2018. De opbrengst (deelnemers betaalden een kleine som om deel te nemen aan de workshops) ging naar goede doelen in Afrika. Daarna werden de 600.000 beeldjes geplaatst in het niemandsland in domein De Palingbeek. Later werden de beeldjes uitgedeeld en met de overgebleven beeldjes en het ei werd op een andere plaats dit definitieve werk gemaakt.

Dit werk is tekenend voor Vanmechelen: een geëngageerd kunstenaar.

Koen Vanmechelen (°1965) is een internationaal befaamde kunstenaar die velerlei disciplines beoefent - waarvan sommige misschien niet altijd als "kunst" gezien worden. Het meest bekend is hij van zijn langlopend project om de oerkip terug tot leven te brengen door met alle bestaande kippenrassen van de hele wereld die oerkip "terug te kruisen". Tegelijk een wetenschappelijke aanpak (DNA, selectie, ...) en een scherpe commentaar op de heersende xenofobie in onze mondiale maatschappij. Hij werkt trouwens vaak rond de thema's bioculturele diversiteit en identiteit.
Voor Vanmechelen is de kip een metafoor voor de samenleving. Het dier komt in alle samenlevingen voor in een perfecte symbiose met de mens. In die zin verpersoonlijkt ze dus de mens en de maatschappij.
Het werk kreeg de naam Cosmopolitan Chicken Project en het loopt al meer dan twintig jaar. Diverse delen en aspecten zijn al tentoongesteld in tentoonstellingen over de hele wereld. Soms een tekening, soms een kippenverzameling, noem maar op.
Blijkbaar is iedere nieuwe generatie van de CCP veerkrachtiger, de hoenders blijken langer te leven, minder vatbaar te zijn voor ziekten en minder agressief dan de vorige. De Universiteit Leuven bestudeert nu de genetische samenstelling van de CCP-kruisingen en de mogelijke implicaties daarvan voor de wetenschap. De wetenschappelijke samenwerkingen van Vanmechelen hebben hem een eredoctoraat opgeleverd van de Universiteit van Hasselt (2010) en de Golden Nica Hybrid Art-prijs (2013).

Vanmechelen werkt vaak samen met wetenschappers en experts uit verschillende disciplines, zoals Jean-Jacques Cassiman, Rik Pinxten en Marleen Temmerman.
Zijn kunstwerken zijn ook heel divers: schilderijen, tekeningen, fotografie, innovatieve 3D-technieken, video, installaties en houten sculpturen.

Zijn nieuwste project is Labiomista - zie website https://www.labiomista.be/

LABIOMISTA is zijn kunstenaarsatelier gekoppeld aan een soort belevingspark dat tegelijk een kunstwerk is - in een voormalige openbare dierentuin in Genk.
LABIOMISTA betekent letterlijk 'mix van leven'. Het is een allesomvattend kunstproject, opgezet als een model voor de filosofische ideeën waarop het werk van Vanmechelen is gebaseerd.

Vanmechelen schrijft:
"Dit is een plaats die zowel de fysieke als mentale ruimte heeft die nodig is om biologische en culturele diversiteit te laten bloeien. De positie tussen de gedomesticeerde en de wilde helpt nieuwe vruchtbaarheid te brengen in de buurt, die op zijn beurt zal verspreiden naar andere delen van de stad. LABIOMISTA zal laten zien hoe verschillende culturen met elkaar in contact kunnen komen en hoe mensen, flora en fauna naast elkaar kunnen bestaan ​​op verrijkende manieren die misschien zijn vergeten. Mijn werk bij LABIOMISTA navigeert tussen en tussen disciplines, positioneert diversiteit als de basis voor duurzaam leven en het aanbieden van een alternatief voor traditioneel monolithische, monoculturele benaderingen van ontwikkeling. "
"Met de steun van de lokale overheid en particuliere belanghebbenden, en in samenwerking met Vlaanderen en Limburg Toerisme, wordt LABIOMISTA ontwikkeld als een publiek-private samenwerking tussen Vanmechelen en de stad Genk. Het terrein van 24 hectare is op 6 juli 2019 geopend voor het publiek. Het bestaat uit drie delen: een villa, park en studio ontworpen door de invloedrijke Zwitserse architect Mario Botta, die elk een andere identiteit vertegenwoordigen: mens, natuur en het samenspel en de spanning tussen hen. Terwijl bezoekers deze wereld betreden, kijken een paar stellaire zeearenden op hen neer vanuit hun kooi boven de studio, terwijl de rode junglehoenders, de bron van al het gedomesticeerde kippenleven, op slechts enkele meters afstand blijven zoeken. Een nieuwe verkenning tussen mens en natuur begint. Het is een zoektocht naar een nieuw, duurzamer evenwicht."

Ideetje voor een uitstap?







Reacties