Doorgaan naar hoofdcontent

Koenraad Tinel

Koenraad Tinel (Gent, 31 maart 1934) is een Belgisch beeldhouwer en tekenaar. Hij is nu 85 maar blijkbaar nog erg actief. In Gent zijn er momenteel (juli 2019) 3 tentoonstellingen (die één geheel vormen) - in de tentoonstellingsruimtes en de kelders van de Zebrastraat, in de St Jacobskerk en in de nabijgelegen Sint-Katelijnestraat nr 26.
Hij toont er monumentaal werk in staal en gips maar net zo goed grafiek, tekeningen en inktschilderingen.
De naam van de tentoonstelling "Udsjuen" verwijst naar een figuur uit de mythen van de Siberische Jakoeten: hij is de stamvader van de goden. Voor Koenraad Tinel verenigt hij verschillende thema’s in zijn werk: versmelting tussen leven en dood, de mens als nomade, het conflict tussen de chaos van de natuur enerzijds en beschaving anderzijds.

Het werk van Koenraad Tinel toont mythische wezens - uitvergrote, verwrongen versies van eeuwige, archetypische personages. Mensen, beesten, alles er tussenin; vechtend, wroetend, wringend; gekwetst, kwetsend, nu eens ontzagwekkend - dan weer deerniswekkend. Technisch zijn de werken ruw en krachtig - hij gebruikt natuurlijke, oude materialen zoals (roestend) ijzer, gips, (verweerd oud) hout, (oude) doeken, henneptouw ... die hij verwerkt en bewerkt. Zijn gips is vaak gepatineerd met roet en vet en doet "aards" aan.

Foto's van Udsjuen (niet zelf gemaakt).

Foto's die ik in 2017 zelf maakte (niet van deze tentoonstelling dus)


Reacties