Doorgaan naar hoofdcontent

Maartje Korstanje

Maartje Korstanje is een jonge Nederlandse beeldhouwer, geboren in 1982 in Zeeland, waar ze opgroeide te midden van de natuur. op een fruitteeltbedrijf. Haar moeder is imker.
In haar werk zie je een verbondenheid met de natuur en de vergankelijkheid ervan. Je ziet uitgedroogde dierlijke vormen, resten van nesten, reusachtige insecten, uitgedroogde karkassen, boomstronken, wervels, fossielen, poten, geweien. Soms zie je nog het golfkarton, soms is alles zo bewerkt dat het beton lijkt of leer. Heel verschillende texturen ook: ruw en grillig vertakt, glad en glimmend, mat en korrelig. De kleuren zijn meestal natuurlijk: veel kartonbruin maar ook groen, geel, donkerrood.

Voor haar sculpturen werkt ze organisch, zonder vooraf uitgewerkt plan of idee van wat het moet worden. Ze werkt intuïtief en laat het toeval, het proces, de eigenschappen van het materiaal bepalen hoe het stuk er zal uitzien.
Ze werkt vooral met wat ze Carton maché noemt, een variant op papier maché - stukken karton die ze insmeert met of weekt in lijm.
Haar werken zijn soms zo groot dat ze niet door de deur kunnen. Dan zaagt ze de sculptuur in stukken. Op de plaats van bestemming zet ze de stukken weer aan elkaar met bouwschuim (PUR). Ze gebruikt naast carton maché en bouwschuim ook meer traditionele materialen zoals brons, klei, keramiek, textiel en touw.

Het laatste fotootje is van een werk in de Verbeke Foundation. Misschien doe ik daar binnenkort ook eens een KvdWeek over ...

Reacties