Doorgaan naar hoofdcontent

Karien Deroo

Karien Deroo is een Vlaamse schilder, geboren in 1963. Na een carrière in grafisch ontwerp ging ze zich op schilderen toeleggen. Ze werkte drie jaar in stilte in haar studio om haar techniek te verfijnen. Ze is een autodidact in het schilderen (ze heeft in grafische kunst wel een Sint-Lucasdiploma) die zich laat inspireren door de klassieke traditie van de oude meesters. Haar stijl is figuratief maar eigentijds. Als inspiratiebronnen noemt ze Caravaggio, Velasquez, Rembrandt, Turner, Constable, John Singer Sargent.

In haar schilderijen onderzoekt Karien Deroo "de verborgen geschiedenis van het individu". Iets wat echt een schilderkunstig ding is: door de vele lagen van de verf die je aanbrengt, en de interactie van die lagen, de klodders of druipers, de gelukkige toevallen en de kleine ongelukjes (herinner je de "pentiti" die we leerden kennen bij Nadia Naveau en Jan Vanriet), door de interactie van kleur en transparantie komt langzaam een "vol persoon" te voorschijn uit het portret. Het beeld zelf is vaak alledaags - een foto uit een krantenartikel is al voldoende, maar het is de liefdevolle bewerking van de schilder die een kunstwerk laat ontstaan: het herhaalde overschilderen, aandachtig, kundig en liefdevol laat iets ontstaan wat niet bestond.



Waarom ik Karien Deroo deze week als Kunstenaar vdWeek heb uitverkoren?
Omdat ik je wil doorverwijzen naar de website van Kunst in Huis. Dat is een (door de overheid ondersteunde) organisatie die op een laagdrempelige manier (dus, goedkoop) mensen wil laten kunstwerken in huis halen. Tegen 12 euro per maand kan je uit een reusachtig aanbod een kunstwerk kiezen, en een jaar lang (of veel korter) in huis halen.
Je abonnementsgeld wordt echter opgespaard tot je een bedrag bij elkaar hebt gespaard waarmee je dan een werk kan kiezen.
Doordat je het werk eerst maanden lang in huis kan hebben, weet je zeker of je het werk wel of niet hebben wil.
In 2008 kreeg ik van mijn allerliefste een abonnement op kunstinhuis.
Sedertdien lenen we kunstwerken: schilderijen (heel vaak), foto's, sculpturen. Soms voor een jaar, soms voor een paar weken. Eén keer zelfs maar voor een paar minuten (we kregen het ding niet in de auto ...). Alles kan.

En recent hadden we een werk in huis dat we langzaam aan echt deel van onszelf begonnen te vinden. We hebben het gekocht. (Geen werk van Karien Deroo, overigens).
Nu lenen we naarstig verder. En we denken inderdaad het onderste werkje (een abstract landschap) te zullen kopen, over 3 maand, als we weer genoeg gespaard zullen hebben.

Kunstinhuis wil "een veilige experimenteerruimte bieden aan (startende) kunstliefhebbers om hun interesse, kennis en smaak van de hedendaagse beeldende kunsten te ontwikkelen; en een springplank bieden aan (startende) kunstenaars."

Dus, als je een mooi cadeau te geven hebt aan een lieve vriend, een jaarabonnement van kunstinhuis is een top idee.
Je vindt informatie op de site kunstinhuis.be.

Reacties