Doorgaan naar hoofdcontent

Michaël Aerts

Michaël Aerts is een jonge Belgische kunstenaar (°1979, studeerde en werkt in Gent).
Hij maakt sculpturen, tekeningen en performances. Zijn website vind je hier: http://michaelaerts.com/exhibitions/.

Hij verbeeldt niet zozeer dingen - zijn sculpturen zijn niet in de eerste plaats voorstellingen van mensen, dieren of dingen - maar hij werkt met de beelden en vormen uit de Westerse en wereldkunstgeschiedenis. Hij onderzoekt de vormen, beeldtaal, symbolen van dat erfgoed in relatie tot de 21ste eeuw.
Hij gebruikt dus archetypische beelden en beeldvormen zoals het borstbeeld, de obelisk, het crucifix, de cenotaaf. Die verknipt en transformeert hij tot heel eigen werken.
Een materiaal dat hij, bijvoorbeeld, gebruikt is "flightcase" materiaal - stevig kunststof waarvan kisteb en koffers gemaakt worden, om muziekinstrumenten in te vervoeren.
Door zijn sculpturen met die materialen te maken, vermengt hij hedendaagse elementen die verwijzen naar reizen, glamour, popsterren, en zo meer met archetypes van status, verering, herdenking.

Ook werkt hij rond het thema ‘verpakken’. Je verpakt dingen om ze te vervoeren - je verbergt ze, om van de ene plaats naar de andere of het ene tijdperk naar het andere te verplaatsen. Om dit uit te werken, verplaatst hij zijn scultpturen naar verschillende plaatsen ter wereld. In iedere nieuwe omgeving ziet het object er anders uit, en die ervaringen draagt het object ook mee.


Het bovenstaande werk heet "Batman". De verwijzingen naar het crucifix en de superheld zijn gelijktijdig even duidelijk. Sommigen zouden dit kunnen oneerbiedig noemen, maar we zagen eerder al (bv bij Feline Minne) dat hedendaagse kunstenaars vaak inspiratie halen uit strips: die helden zijn voor hen vaak echter dan de mythische figuren uit de antieke oudheid of de godsbeelden uit de religies. God is Superman - zo kan je dit ook lezen, natuurlijk.

Onderstaand enkele werken die verwjzen naar reiskoffers (flightcases) en obelisken. Sommige van die obelisken zijn uit stukken gemaakt, die netjes in de flightcase passen.




Hieronder het werk "Two Pieces" - een werktekening en het afgewerkte object.

Hieronder enkele werken die rond het thema van het borstbeeld werken. Hij maakt afgietsels van bekende, traditionele beelden, die hij hier in schijfjes verzaagt. Hij stapelt de schijfjes op tot zelfstandige objecten - die niet meer leesbaar zijn als deze of gene persoon.

Reacties