Doorgaan naar hoofdcontent

Banksy

Wellicht de eerste KvdWeek op aanvraag - Banksy.
Ik ken er weinig over, dus laat je gaan - er is een "Reactie" veld hieronder :)
Banksy is een Brits graffiti-kunstenaar. Graffiti is een vorm van street art, wat op zichzelf al een nieuwerwetse kunstvorm is. Aangezien graffiti meestal illegaal zijn, blijven vele kunstenaars lang anoniem. Dat is ook voor Banksy het geval. Er is nogal wat gespeculeer over zijn "echte" identiteit - sommigen verwijzen naar een "Robert Banks", anderen noemen de triphop muzikant Robert Del Naja van de band Massive Attack.
Ik weet het niet, "and frankly, my dear, I don't give a damn." (Beetje filmreferenties in deze blogpost mag wel, toch?)
Wat ik zie van Banksy is enerzijds een soort zachte anarchist die heel vaak vanuit een empathie voor het kinderlijke werkt en tegelijk maatschappijkritisch werkt. De twee gaan samen - soms is het wat speelser, soms wat politieker, soms antikapitalistisch/antiglobalistisch.
Zijn herkenbare stijl maakt vaak gebruik van stencils (sjablonen), een snelle manier om beelden te spuiten.
Op Wikipedia lees ik dat hij stickers, sculpturen en cd-hoesjes (oa voor Blur) maakt, evenals (minstens 1) film. Hij heeft een website (http://www.banksy.co.uk) en sedert het "versnipperd" worden van een werk (meisje met hartjes-ballon) tijdens een veiling weten we allemaal dat zijn neus voor business opportunities voldoende ontwikkeld is. Een zachte anarchist die niet zal doodgaan van de honger, quoi.

Eerst enkele "speelse" graffiti - maar er zit toch steeds een scherpe kant aan (de hond heeft een geamputeerde voorpoot; de schoonmaker vernietigt prehistorische kunst)

Dan enkele uitgesproken politieke:

Onderstaande graffiti verijzen naar "klassieke" kunstwerken:

  • J-L David, Napoleon die over de Alpen trekt (maar de mantel van Napoleon is over zijn hoofd gewapperd - hij lijkt wel een moslima gehuld in een nikab).
  • (Affichebeeld van) Les Misérables met op de grond een traangasgranaat - een verwijzing naar het gebruik van traangas tegen de bewoners van de "Jungle" in Calais (de originele tekening is van Émile Bayard, 'Cosette balayant')
  • Keith Haring meets Occupy
  • Vermeer, Het Meisje met de Parel
  • Géricault, Het Vlot van de Medusa (waarbij het "reddende" schip in de achtergrond een luxe cruiseyacht is, dat wegvaart)



De uitsmijter is er één waarbij Banksy de kunstwereld te kakken zet: "I can't believe you morons actually buy this shit" is de tekst op het kunstwerk dat wordt geveild.


Reacties