Doorgaan naar hoofdcontent

Urs Fischer

Eén van de meest vernieuwende hedendaagse kunstenaars is beeldhouwer Urs Fischer. Zwitser, geboren in 1973. Woont en werkt in Berlijn en New York.
Hij maakt heel diverse dingen, vaak ook dingen die je niet verwacht en geen "kunst" zou noemen.

Untitled (Lamp / Bear) is een reusachtige sculptuur, een uitvergroting van wat je op het nachtkastje van een jong kind zou vinden. Het is gemaakt in een oplage van drie. (Noot: met editie, oplage of multiple bedoelen we dat de kunstenaar het werk in meerdere exemplaren maakte. Voor beeldhouwwerken geldt standaard dat men maximaal 8 exemplaren maakt die dan alle 8 "unieke exemplaren" zijn - genummerd van 1 tot 8 (bvb 4/8). De kunstenaar kan ook een aantal "artist proofs" of "épreuves d'artiste" maken - genummerd met Romeinse cijfers).
Dit werk is 23-meter hoog, in brons uitgevoerd en 20 ton zwaar. Twee zijn geel, de derde is blauw. De bureaulamp zit dwarsheen door de beer.

Untitled (Bread House) is een Zwitserse chalet nagebouwd met broden. Er is ook een versie van het werk waar vogels in het werk zijn losgelaten - ze eten het huisje langzaam op.

Voor een tentoonstelling in 2007 in New York, heeft Fischer de hoofdruimte van de galerij door bouwvakkers twee meter diep laten uitgraven. Het werk gaf hij de naam You.

Bekend zijn ook zijn werken waarin hij levensechte sculpturen (van mensen zoals de ex van Roman Abramovich, van antieke beelden, een zelfportret) uitvoert in was waarin hij kaarswieken steekt - de reusachtige kaars wordt aangestoken aan het begin van de tentoonstelling, en de was smelt langzaam bij het verbranden van de kaars. Het werk gaat dus niet over "kijk eens hoe mooi dit beeld is" maar wel over de voortgang van tijd en hoe de tijd vat heeft op kunst.

Play is een installatie waarbij in de tentoonstellingsruimte bureaustoelen vrij rondrijden. Met bewegingssensoren kunnen ze interageren met de bezoekers. Choreografie en beeldhouwkunst worden gecombineerd. Klik hier voor de film.

Een ander heel bekend soort werk (hij heeft hele reeksen dergelijk werk gemaakt) bestaat in hele mooi geboetseerde sculpturen in klei waar de bezoeker met de hand stukken uit moet krabben en met die stukken een nieuw sculptuur maken.

Ik ga stoppen, en jullie wat fotootjes tonen. Zonder titel, je moet het zelf maar eens uitvogelen.
(Mocht je je afvragen wie zo iets koopt - je kan The Kiss (naar het origineel van Rodin, gemaakt in een oplage van 2 plus 1 épreuve d'artiste) kopen voor $500 000. Je krijgt dan een prachtige kleisculptuur en telkens je wil kan je een nieuwe laten maken.





Reacties