Doorgaan naar hoofdcontent

Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky is een schilder en graficus, in 1927 geboren in Brussel en een echte internationale ster. Recent won hij de zogenaamde Nobelprijs voor de kunst, de Prijs van de Schilderkunst Praemium Imperiale in Japan. De Prijs werd in voorgaande edities uitgereikt aan Willem de Kooning, David Hockney, Cindy Sherman en Gerhard Richter. (Allemaal hele grote namen). Alechinsky is de eerste Belg die de prijs wint.
Alechinsky vormde de drijvende kracht achter de Belgische afdeling van Cobra, samen met Christian Dotremont, Olivier Strebelle en Reinhoud. De kunststroming Cobra was een Europese avant-gardebeweging met kunstenaars uit Copenhagen, Brussel en Amsterdam - CoBrA dus. Bij ons zijn wellicht de Nederlanders Karel Appel, Constant en Corneille het meest bekend. Hun kunst gaat om vrije, spontane uitdrukking, bijna kinderlijk. Hun werken beelden vaak dieren of mensen af, op een naïeve, wilde ("expressionistische") manier, met veel zwier. Grote formaten en surrealistische taferelen. Zij lieten zich inspireren door tekeningen van kinderen en geesteszieken. Ook handschrift was voor hen belangrijk omdat het iets zeer persoonlijk is en oosterse kalligrafie. Je herkent in hun werk de invloeden van Picasso, Paul Klee, Joan Miró en Wassily Kandinsky. Veel kleur, veel zuivere (ongemengde) kleur, dik getekende lijnen.
Alechinsky woont al jaren in Frankrijk. Zijn werk is te zien in de grootste musea, zoals Tate en MoMa. Ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten hebben een grote Alechinsky-collectie. Naast schilderijen en grafisch werk (dat je in de foto's hieronder ziet) maakt hij ook beeldhouwwerk en keramieken.

Geniet er maar even van:





Reacties