Doorgaan naar hoofdcontent

Michael Heizer

Vorige week besprak ik Pascale Marthine Tayou, en ik verwees daarbij naar "Land Art". Wellicht een kunstvorm die minder bekend is. Je kan het niet aan je muur hangen, je kan het niet in je voortuin zetten. Het is een reusachtige vorm van kunst waarbij (vaak) het landschap zelf wordt vervormd.
Het meest bekende voorbeeld van Land Art is ongetwijfeld Spiral Jetty van Robert Smithson. Met twaalfduizend ton aarde en steen heeft hij een reusachtige spiraalvormige ophoging in een meer gemaakt. Niet zomaar een meer, trouwens, het Great Salt Lake in de staat Utah in de United States van Amerika. Het werk is in 1970 aangelegd en verdween door het stijgende water ruim twintig jaar onder water. Twintig jaar lang was het werk onzichtbaar! Nu is het soms wel, soms niet te zien.

Maar: Smithson is in 1973 overleden, dus hij kan niet Kunstenaar van de Week zijn.
En levende legende van de Land Art is Michael Heizer.
Hij werkt vaak met reusachtige rotsblokken, zoals hier: Levitated Mass - een monoliet van 340 ton bovenop een gegraven voetgangerstunnel.

Of Effigy Tumuli, een werk waarin hij met aarde reusachtige inheemse dieren in een reservaat (Buffalo Rock State Park) nabootste - een verwijzing naar de kunst van de oorspronkelijke inwoners. Op de foto zie je een soort waterspin. Het werk is bijna volledig overgroeid en verdwijnt langzaam. Maar op google maps (klik hier) kan je het wel nog zien, dus vanop satellietfoto!

Zijn grootste werk, waaraan hij nog steeds verder werkt, heet City. Hij bouwt het in een compleet afgelegen stuk woestijn - zoals de Maya's hun tempels bouwden. Het zal uiteindelijk meer dan 25 miljoen dollar gekost hebben, en ... het is niet te bezichtigen.

Afsluiten doe ik met twee foto's van grote werken, en daarna enkele werken die je makkelijker een 'beeldhouwwerk' kan noemen: ongelooflijk mooie monolithische sculpturen die doen denken aan voorhistorische werktuigen (maar dan op megagrote schaal). Kijk eens hoe prachtig die houten sokkels zijn in combinatie met die prachtige stenen sculpturen. In hedendaagse kunst is de sokkel soms even belangrijk als wat er op staat!
Zijn werk beeldt niks uit, het is gemaakt met bulldozers en hijskranen en pneumatische hamers - en hij is zelf niet langer fysiek in staat om veel zelf te doen. Maar daar gaat het niet om. Zijn werken doen ons dingen beleven, ze slagen er in ons te verbinden met natuurvolkeren en met het land en met onze prehistorie. En ze zijn zo mooi om zien!

Displaced - Replaced Mass

Double Negative

Charmstone

Tool #2 (Needle)

Tool #3 (Drill)

Tool #5 (Pestle)

Tool #7 (Charmstone)

Installatie

Reacties