Doorgaan naar hoofdcontent

Antony Gormley

Deze ken je wellicht:

Het werk "Angel of the North" van de Britse beelhouwer Antony Gormley is een reusachtig stalen sculptuur van een engel met uitgestrekte vleugels. Hij staat op een heuvel in Tyneside, Engeland, op een mijnterril. Met zijn spanwijdte van 54 meter en gewicht van 200 ton is dit het grootste sculptuur van het VK. Het beeld komt regelmatig in beeld bij Britse tv-series die in Noord-Engeland spelen.
Gormley, winnaar van de prestigieuze Turner prijs, maakt bijna altijd werk waarbij het menselijk lichaam de maatstaf is. Hij heeft vaak afgietsels van zichzelf gemaakt, en met die vorm dan installaties in de ruimte gemaakt. Het sculptuur beeldt dus op het eerste gezicht wel een mens uit (Gormley zelf) maar is geen zelfportret of afbeelding van een mens, maar veeleer een beschouwing over de plaats en de rol van de mens in de wereld, in de natuur.
Gormley studeerde archeologie en antropologie aan Cambridge, en bestudeerde het boedhisme tijdens een langdurig verblijf in het verre oosten.
Van Gormley staat er een reusachtig beeld in de beeldentuin Middelheim (hyperlink hier), een gratis te bezoeken park waar het prachtig wandelen is, een ideale uitstap met jonge kinderen.

Hieronder foto's van het werk van Gormley in Middelheim - middenin de buizenconstructie is een liggende mannelijke figuur opgebouwd.

Reacties